Dé Delfts blauw fabriek van Delft: de Delftse Pauw!

Delfts blauw is wereld beroemd. Het aardewerk wordt al sinds het begin van de 17e eeuw gemaakt. Delfts blauw werd eerst gemaakt als alternatief voor het blauw - witte Chinese porselein, dat geïmporteerd werd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dit Chinese porselein was erg kostbaar. Vanwege de lange reis was het lastig om te voldoen aan de vraag en was het een kwetsbare bedoeling. Daarnaast maakte de taalbarrière het er niet makkelijker op voor handelaren om de juiste producten met de juiste beschilderingen aan te leveren.

Dit bood kansen voor de bestaande en voor nieuwe plateelbakkerijen en zo begon men zelf te produceren wat later Delfts blauw zou gaan heten. Daar in Europa het procedé om porselein te maken nog niet bekend was, ging men het aardewerk verfijnen en zeer gedetailleerd met de hand schilderen. Het resultaat leek dan ook erg op het Chinese porselein. Vandaar dat we soms nog spreken over Delfts porselein, maar Delfts blauw is dus verfijnd aardewerk.

 

Bezoek onze workshop!

 

Delfts blauw fabriek de Paauw

Tijdens het hoogtepunt van de delfts blauw fabriek ontwikkelingen waren er 32 fabrieken waaronder onze aardewerkfabriek de Paauw. Deze was gevestigd in een voormalige brouwerij. Deze brouwerij droeg hun familienaam ‘de Paauw’.

Toen in de zeventiende eeuw de textielindustrie opkwam raakte de wateraanvoer van de brouwerijen vervuild. Hierdoor kon geen bier meer gebrouwen worden en gingen vele brouwers failliet. Brouwerijen bezaten ovens, een wateraanvoer en opslagplaatsen. Dit was dus een ideale plek om een aardewerkfabriek te vestigen. Zo begon aardewerkfabriek de Paauw in 1651 in de voormalige bierbrouwerij.

Lastigere tijden

De Delftse aardewerk fabrieken kregen het eind 18e, begin 19e eeuw moeilijk. De kwaliteit was achtergebleven en dit betekende onder andere de concurrentie van vooral goedkoop en ook kwalitatief goed Engels aardewerk. Het Delftse aardewerk raakte in verval en ook aardewerkfabriek ‘de Paauw’ sloot de deuren.

De Delftse Pauw is vernoemd naar de voormalige fabriek ‘de Paauw’  en tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds delfts blauw gemaakt. Dit delfts blauw schilderen wij nog steeds volledig met de hand. Uniek aan de Delftse Pauw is dat het uitsluitend volledig handbeschilderd Delfts aardewerk vervaardigt en verkoopt.

 

Meer geschiedenis van de Delftse pauw!

 

Maak uw eigen Delfts blauwe tegel in een workshop!

De Delftse Pauw is open voor bezoekers, u kunt een gratis Delft tour krijgen door onze Delfts blauw fabriek. Hier kunt u zien hoe het maken van Delfts blauw precies in zijn werk gaat. Naast de rondleiding kunt u ook een workshop volgen. In deze leerzame workshop legt een professionele schilder uit hoe het maken van Delfts blauw precies werkt en gaat u uw eigen tegel schilderen. Een aantal dagen na de workshop is uw originele Delfts blauwe tegel klaar. De tegel is dan gebakken en geglazuurd. De workshop is de ideale manier om een gezellig dagje uit in Delft te beleven!

Reserveer snel uw workshop in de Delftse Pauw. U kunt contact met ons opnemen per email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of telefonisch via: 015-2124920.

 

Volg een gratis Delft tour

 

delfts-blauw-image1  delfts-blauw-image2  delfts-blauw-image3