Delfts blauw is wereld beroemd. Het aardewerk wordt al sinds begin 17e eeuw gemaakt. Delfts blauw werd eerst gemaakt als alternatief voor het blauw - witte Chinese porselein dat geïmporteerd werd door de Vereenigde Oostindische Compagnie. Dit Chinese porselein was erg kostbaar. Vanwege de lange reis was het lastig om te voldoen aan de vraag en daarnaast maakte de taalbarrière het niet gemakkelijk voor handelaren om de juiste producten met de juiste afbeeldingen aan te leveren. 

Dit bood kansen voor de bestaande en voor nieuwe plateelbakkerijen en zo begon men met het zelf produceren van wat Delfts blauw zou gaan heten. Daar in Europa het procedé om porselein te maken nog niet bekend was, ging men het aardewerk verfijnen en zeer gedetailleerd met de hand schilderen. Het resultaat leek dan ook erg op het Chinese porselein, vandaar dat we soms nog spreken over Delfts porselein, maar Delfts blauw is dus verfijnd aardewerk.

 

Aardewerkfabriek de Delftse Pauw

Het vervaardigen van het Delfts aardewerk begon dus begin 17e eeuw. Tijdens het hoogtepunt waren er 32 fabrieken waaronder aardewerkfabriek de Paauw. Deze was gevestigd in een voormalige brouwerij. Deze brouwerij droeg de familienaam: de Paauw. Toen in de zeventiende eeuw de textielindustrie opkwam raakte de wateraanvoer van de brouwerijen vervuild. Hierdoor kon geen bier meer gebrouwen worden en gingen vele brouwers failliet. Brouwerijen bezaten ovens, een wateraanvoer en opslagplaatsen. Dit was dus een ideale plek om een aardewerkfabriek te vestigen. Zo begon aardewerkfabriek de Paauw in 1651 in de voormalige bierbrouwerij de Paauw. De Delftse aardewerk fabrieken kregen het eind 18e, begin 19e eeuw moeilijk. De kwaliteit was achtergebleven en dit betekende onder andere  concurrentie van vooral goedkoop en ook kwalitatief goed Engels aardewerk. Het Delfts aardewerk raakte in verval en ook aardewerkfabriek de Paauw sloot de deuren.

De Delftse Pauw is vernoemd naar deze fabriek de Paauw en tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds Delfts blauw gemaakt. Dit Delfts blauw schilderen wij nog steeds volledig met de hand. Uniek aan de Delftse Pauw is dat het uitsluitend volledig handbeschilderd Delfts aardewerk vervaardigt en verkoopt. 

Meer geschiedenis van de Delftse pauw!

 

Maak uw eigen Delfts blauwe tegel in een workshop! 

De Delftse Pauw is open voor bezoekers, u kunt een gratis rondleiding krijgen door onze aardewerkfabriek. Hier kunt u zien hoe het maken van Delfts blauw precies in zijn werk gaat. Naast de rondleiding kunt u ook een workshop volgen. In deze leerzame workshop legt een professionele schilder uit hoe het maken van Delfts blauw precies en gaat u een tegel schilderen. Een aantal dagen na de workshop is uw originele Delfts blauwe tegel klaar. De tegel is dan gebakken en geglazuurd. De workshop is de ideale manier om een gezellig dagje uit in Delft te beleven!

Reserveer snel uw workshop in de Delftse Pauw. U kunt contact met ons opnemen per email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of telefonisch via: 015-2124920.

Daarbij is het mogelijk om dit prachtige Delfts Blauw porselein gemakkelijk in huis te halen. U kunt namelijk via onze online shop uw favoriete handgemaakte Delfts Blauw aanschaffen. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld mooie vazen, borden en schoteltjes. Neem snel een kijkje in de online shop voor ons complete aanbod!

 

bezoek onze online shop!

 

delfts-blauw-image1  delfts-blauw-image2  delfts-blauw-image3